Dok start

2017-04-19:

 

Ett säkert vårtecken kom trippande på gräsmattan idag, 2 nyanlända par som hittade en del insekter att smaska på.

2017-03-30:

 

Inga Tussiloagos har dykt upp i vägkanten ännu, men det flyger in lite vårtecken från skyn och förutom dessa så har även några Starar/Tofsvipor synts till.

2017-03-18:

 

Ibland händer det bara å det gäller det att vara på alerten å inte surra i mobilen eller trixa med SMS fix.

2017-03-08:

 

Blev en mindre volt under promenaden med Tage igår, konstigt att man aldrig lär sig??

2017-02-17:

 

Vet inte vad som hände, eller händer men vinter tokförsvann.

 

Var bara några dagar sedan Vi hade -20 grader, för att senaste dagarn nå +10 grader samt lite regn, tyckert det är lite synd då det snart är sportlov.

 

Men samtidigt är det skönt att sitta ute å njuta av solens varma strålar och bli kompanjerad av fågelsång.

 

Ser lite ut som även Tagen är lite brydd över väderomslaget........

Förra veckan......

Igår samma plats......

Foto: G.Grönberg

2017-02-11:

 

Idag lirade dottersonen Henrik bandy-cup nere på Söråker IP, massor av tjejer å killar som tog spelade på flera olika samtidigt och det är alltid lika roligt å se när det finns lycka hos ungarna.

 

Blev ju inte sämre av att de vann mot Selånger SK med 7-3, bra jobbat grabbar.

 

2017-01-11:

 

Pratade några ord med en tiggare inne i köpcentrat Birsta i veckan, berättade han kom från staden Tulcea.

 

Hittade en del foton från en av resorna på Donau genom Tulcea och kommentarer känns överflödiga.

 

Klicka på bilden för stärre.

2016-12-19:

 

Lite bilder från Wolgast här.....

2016-12-28.

 

Förr var Menlösa barns dag(28/12) en heldag, menar då för ca 250 år tillbaka i tiden och då var betydelsen för menlös typ "oskyldig", men idag tolkas betydelsen av ordet menlös negativt.

 

Nu stundar snart ett Nytt år, å man har rätt att fundera över vad 2017 kan ha i sitt sköte. Årets som nu snart är till ända tycker jag personligen att jag kan vara nöjd med, där den stora utmaningen har varit att nå framgång med byns fiber etablering. Nu är den på G och om allt går som planerat kanske vi får se arbetet med att få fram fiber till husen i byn.

Om det finns nått negativt från 2016 så får det nog bli att det genomfördes alldeles får få distanser med S/Y Crux, men det kommer fler sommrar.

 

Jag vet att det blir ett Nyårslöfte i år, men jag behåller det för mig själv tillsvidare.

 

Tillönskar Er alla en Gott slut och ett Nytt 2017......

Ålkråkan..... 20-12-21

 

Synen av Lilla Gistaholmen utanför Fagervik/Timrå känns onekligen lite skrämmande, inte bara till vad som händer ovan Klingerfjärdens vattenytan utan även med aspekten att Mellanskarven bidrager till ett växande miljöproblem i Östersjön.

 

Denna Asien importerade fågel är en duktig fiskare, bara kolonien på Lilla Gistaholmen fångar förmodligen ca 25 000 Kg(25 ton) fisk under sommarhalvåret och skulle man titta på hela Östersjön så har troligen Mellanskarven passerat EU´s olika fiskekvoter med råge vilket ger en indikation på fågelns skicklighet.

Fiskbeståndet påverkas negativt vilket leder till biologiska rubbningar av ekosystemet där minskning av djurplankton och en ökning av växtplankton troligen bidrager till en ökad algblomning.

 

Något måste göras för att åtgärda Skarv problemet, men tyvärr verkar det som denna frågan fått en exotisk karaktär i sin bedömning i de instanser som har möjligheten att minska Ålkråkans utbredning.

 

Lilla Gistaholmen får symbolisera min vankelmodiga syn på dagens företeelse på hur naturen själv skall rädda den framtida miljön.

2016-12-13

 

Lucia!

 

Enligt folktron var den 13 december en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då.

 

Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten.

Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka lite extra.

 

Även husdjuren fick extra foder. Under 1300-talet, då Europa hade den julianska kalenderräkningen, inföll luciadagen samtidigt som vintersolståndet på norra halvklotet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se Galatì Lucia här.

 

2016-12-10.

 

Konstaterar att det inte finns en ända anledning att fara ner till Stockholm, ens till Sundsvall för att stilla kultur behovet, det går lika bra nere i centralorten Söråker å se showen Julpärlor på Folkan för att klara ut behovet av bra underhållning.

 

Showen var helt enastående bra, att se dessa ungdomar framträda var en ynnest och vilka duktiga sångare samt musiker vi fick vara med om.

 

Sedan måste jag bara nämna Julbordet som var väl balanserat och fulländad, dock är det tyvärr så att man stoppar i sig för mycket av det goda.

 

Fick höra att det varit fulla hus under alla kvällar hittills å det är lapp på luckan inför kommande föreställningar, kan jag förstå för Julpärlor missar jag inte en gång till.

 

Svårt att nämna några namn i sammanhanget så jag får frambringa att stort tack till alla som deltagit och bidragit i litet å stort.

 

Tack för en mycket bra utförd show.

 

 

20161207:

 

Igår inträffade det som inte får ske.

 

Tar en del foton under mina dagliga promenader, så även igår och väl hemma noterar jag att min nyckelknippa inte fanns kvar i min jackfickan. Satan i gatan nu blev det stora bekymmer, insåg att den måste gått förlorad när jag plockade upp kameran ur fickan.

 

Sagt o gjort, bara att ge sig iväg och det var ju lätt att hitta de platser där jag varit på å knäppt bilder, men ingen nyckel knippa gick att finna. Mörkret faller och min oro att någon annan skall hitta nycklarna långt från bebodda trakter bedömdes obetydliga.

 

Tur det finns vänner med prylar, nästkommande dag kunde jag berika mig med en inlånad metalsökare. Planerade in sökrutor i skallen å började i sakta mak skanna av de områden som jag antog var de rätta.

Så pep det till, en gammal spik, å igen, å igen och det är bara att konstatera att det finns många ölburksringar å annat små skrot i marken…… Men till sist fann jag knipan som borrad ner sig i en kraftig grästuva, tack gode Gud nu slipper jag byta låskolv på ytterdörren???????

 

Bekymret som störde mina tankar var nämligen den att på knippan med nyckeln till ytterdörren sitter även den som öppnar dörren till mitt skåp med……………………..

 

Nu kan jag sova tryggt igen…………..

 

 

20161205:

 

Derbyt i NHK slutade tyvärr med seger för MoDo, som ikväll hade förmågan att ta vara på slarv från Timrås försvar.

 

Överlag tycker jag flera spelare i TIK spelade lite nonchalant, slarvar i passningar och ser stundom lite avvaktande ut, saknade mer fysiskt spel i egen zon.

 

2-1 till Banjolirarna borde med lite bättre utdelning från våra fwd och en motståndare goolie som kunde vart lite mänskligare slutat oavgjort efter full tid.

 

Känns som att TIK går in i en tung period nu när 3 viktiga kuggar försvinner till andra sidan Atlanten för att lira J-WM. Bara att för deras skull önska att det går bra, hoppas det blir TV sändningar på en kanal som en har....

 

 

20161204

 

December månad, snart är det Jul och det är bara att slå fast att tiden rinner iväg allt snabbare. Dessvärre så infinner sig inte den tidigare så behagliga Julstämningen veckorna innan tomten skall komma med klappar och detta med inköpsplanering känns som ett onödigt omen, undrar om det är ett tecken på en gammal person………..

 

Men detta till trotts blir det minst ett julklapps inköp och i år blir det problem då familjen rationella system i år bygger på att klappen skall börja på bokstaven Q?

 

En resa till Qatar kanske kan vara nåt, men Mellanöstern känns inte qul………

 

Behöver nog lite stöd i detta......